Det finnes en rekke lover, forskrifter og nasjonale retningslinjer som regulerer og legger føringer for kommunens tjenestetilbud for barn og unge.

Indre Fosen kommune vektlegger de følgende lovene, retningslinjene og veilederne i vårt tverrfaglige samarbeid rundt utsatte barn og unge. Disse skal sammen sikre at ansatte jobber systematisk med identifikasjon og oppfølging av utsatte barn og unge i sitt forebyggende arbeid, at vi aktivt etterspør brukernes medvirkning i utvikling og evaluering av tiltak, og at kommunen jobber systematisk og godt i sitt tverrfaglige samarbeid.

Grunnlovens § 104.

Barn har krav på respekt for sitt menneskeverd. De har rett til å bli hørt i spørsmål som gjelder dem selv, og deres mening skal tillegges vekt i overensstemmelse med deres alder og utvikling. 

Ved handlinger og avgjørelser som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn. 

Barn har rett til vern om sin personlige integritet. Statens myndigheter skal legge forholdene til rette for barnets utvikling, herunder sikre at barnet får den nødvendige økonomiske, sosiale og helsemessige trygghet, fortrinnsvis i egen familie. 

Tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge.

Nasjonalfaglig retningslinje for Tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge beskriver hvordan kommunens ledelse skal sikre at ansatte som arbeider med barn og unge har generell kunnskap om beskyttelses- og risikofaktorer og tegn og signaler, slik at de tidlig kan identifisere de som lever i en risikosituasjon og innehar kompetanse til å hjelpe barnet/ungdommen. Den har blitt utarbeidet i samarbeid mellom HelsedirektoratetUtdanningsdirektoratetBarne-, ungdoms- og familiedirektoratetPolitidirektoratetArbeids- og velferdsdirektoratet og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet etter oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Retningslinjen erstatter veilederen Fra bekymring til handling (IS-1742).

Målet med retningslinjen er at anbefalingene styrker oppdager- og handlingskompetansen hos ledere og ansatte i kommunen slik at utsatte barn og unge oppdages tidlig og får tilpasset hjelp og oppfølging. Retningslinjen vil ha en allmenn innfallsvinkel, slik at den vil ivareta alle barn og unge med mål om å nå utsatte barn og unge.

Nasjonal veileder for samarbeid om tjenester til barn, unge og deres familier.

Til enhver tid er det barn og unge som har behov for et sammensatt tjenestetilbud med oppfølging som involverer flere aktører i velferdstjenestene. Noen vil ha slike behov allerede fra fødselen av, og andre vil få behov for slike tjenester underveis. For å styrke oppfølgingen av utsatte barn, unge og deres familier vedtok Stortinget nye bestemmelser om samarbeid, samordning, barnekoordinator og individuell plan. Lovendringene trådte i kraft 1. august 2022.

Formålet med veilederen er å forklare de nye bestemmelsene nærmere, tydeliggjøre ansvar og myndighet, og gi veiledning på hvordan pliktene kan ivaretas. Målet er også at veilederen skal være et praktisk verktøy for implementering av de nye eller endrede bestemmelsene om samarbeid, samordning, barnekoordinator og individuell plan.

Veilederen har hovedvekt på målgruppene barn, unge og deres familier.

Utdanningsdirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet har hatt felles oppdrag om å utarbeide veilederen.

Du finner veilederen her.

Plikten til koordinering.

I nasjonal veileder for rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator beskrives kommunens plikt til å opprette koordinator og til å koordinere tjenester etter helse og omsorgstjenesteloven hvis innbyggere har behov.

Du finner veilederen her. 

Individuell Plan.

Alle som har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har rett til å få utarbeidet en individuell plan. Planen skal bare utarbeides dersom personen selv ønsker det.

Du finner informasjon om innbyggernes rettigheter og kommunens plikter her.